top of page

Begint de Dollar eindelijk te vallen? En wat dan?

In de VS begint men bij de grootste tv-zenders 'out of the blue' toe te geven dat de Dollar in principe ieder moment kan vallen. En dit voornamelijk omdat meer en meer politieke machtsblokken in de wereld het vertikken om nog langer hun grondstoffen te verhandelen in dollar.


Héél kort gezegd komt het er op neer, dat de VS de laatste vijftig jaar enkel maar haar geldprint-machines moest laten draaien, om overal ter wereld grondstoffen op te kopen, terwijl de burgers van andere landen daar keihard voor moesten werken.

De dollar is 'fiat'-geld; dwz dat er steeds opnieuw werd gezegd dat deze munt 'even goed als goud' was. En de militaire politiek van de VS (de belangrijkste bondgenoot van de EU, en leider van de NAVO), stond de laatste halve eeuw geregeld in het teken om weerbarstige overheden, die dit dollarspel niet wensten te spelen, politiek uit te schakelen.

Ook onze klassieke pers werd gevraagd om dit spelletje mee te spelen, en de burgers wijs te maken dat de dollar en de euro sterke munten zijn en zullen blijven. Maar dat luchtkasteel staat intussen ferm op springen.

Hoe lang het Westerse blok dit financiële spelletje nog zal kunnen rekken, is moeilijk te voorspellen. Velen beweren dat de Oekraïne-oorlog net daarom een slag om de arm is tussen enerzijds het Noord-Atlantische Blok (VS, Europa, Australië, Canada,...) en de BRICS-landen, die verenigd, een sterk te duchten economisch, financieel en militair blok vormen.


Wordt dit het einde van 500 jaar westers imperialisme?


Wellicht.


Komt er in de plaats een waarlijk 'multipolaire' wereld, met verschillende regionale machtsblokken en vernieuwde, meer 'faire' handelsverdragen? Of spelen verschillende grootmachten toch onder één hoedje om het grootkapitaal ruim baan te geven en de wereld geheel te 'globaliseren'? De verschillende toekomstperspectieven strijden intussen met elkaar.


En intussentijd mogen we waarschijnlijk rekenen op nog wat extra inflatie, wellicht krimpende westerse economieën, grote sociale onrust, stijgende armoede en inkomensongelijkheid, een verstoring van allerhande distributielijnen, misschien wat energie-blackouts, etc. Het Westerse Blok zal dit jaar wellicht ook meer en meer gewag maken, ook in de media, van een vlugge introductie van CBDC's, Central Bank Digital Currencies, die de financiële autonomie van de burgers stevig kortwieken. Maar of dat zal lukken, is nog maar de vraag. Anderen zetten hun jokers op het investeren in bitcoins e.d., met de onzekerheid dat overheden dit op gegeven moment wellicht zullen willen verbieden (zoals China onlangs probeerde). Andere beweren dat investeren in edelmetalen momenteel de beste optie is. Of cynisch beleggen in de mogelijke winnaars van het eindspel.


Wie zal het zeggen?


Een heel klein beetje preppen kan alvast geen kwaad, om de moeilijkste momenten te overbruggen met je geliefden en lokale netwerken.


Het mooie aan dergelijke onzekere tijden, is dat mensen elkander weer nodig gaan hebben, en dat is misschien wel één van de vele verborgen kadootjes van de komende crisissen.



Comments


bottom of page